helene.nivoix@laposte.net (avatar)

helene.nivoix@laposte.net

Fonctionnaire de l'Etat, actuellement en congé sabbatique

Abonné·e de Mediapart

39 Billets

1 Éditions

Billet de blog 18 septembre 2014

helene.nivoix@laposte.net (avatar)

helene.nivoix@laposte.net

Fonctionnaire de l'Etat, actuellement en congé sabbatique

Abonné·e de Mediapart

La Grainette dans Reporterre !

helene.nivoix@laposte.net (avatar)

helene.nivoix@laposte.net

Fonctionnaire de l'Etat, actuellement en congé sabbatique

Abonné·e de Mediapart

Ce blog est personnel, la rédaction n’est pas à l’origine de ses contenus.

Hé oui, la Grainette fait couler de l'encre (virtuelle...)

Bonjour à toutes et à tous,
C’est sorti hier sur le site d’Hervé Kempf :
« Une monnaie verte mondiale : créons le FMO, Fonds Monétaire Organique ! »‏
http://www.reporterre.net/spip.php?article6313
Et, une bonne nouvelle n’arrivant jamais seule, dans le cadre de la manifestation mondiale pour le climat de ce samedi 21/9/14, un article très important est paru sur un site de consommateurs bio américains :
The Carbon Underground: Reversing Global Warming
http://www.organicconsumers.org/articles/article_30945.cfm
« Cook Organic, not the Planet ! » :
Ce texte, long article très fouillé, dont je vous « colle » un extrait sous le présent message, est totalement en phase avec ce que j’avais moi-même tenté d’exprimer !
L’auteur : "Ronnie Cummins is international director of the Organic Consumers Association and its Mexico affiliate, Via Organica."
Argument de l’article : il faut piéger le CO2 dans une biomasse terrestre saine, principalement dans les sols. Moi, j’y ai adjoint une idée d’un outil monétaire - la Grainette,  basée sur « l’inflation de verdure » ! - pour fédérer mondialement les efforts de la famille humaine…
Ajoutons à cela la déclaration de Brice Lalonde :
Brice Lalonde appelle à une refonte de la gouvernance climatique - (article en accès payant dans le Journal de l’environnement www.journaldelenvironnement.net) répercuté par Actualités écologie | Scoop.it  - September 15, 11:29 (Laurent Samule) :
"Inefficaces les négociations climatiques sous l’égide de l’ONU ? Il y a discordance entre le but recherché et le rythme…"
(http://www.scoop.it/t/actualites-ecologie/p/4028074049/2014/09/15/brice-lalonde-appelle-a-une-refonte-de-la-gouvernance-climatique-journal-de-l-environnement?_tmc=RC63p3mixmd-NOnQoNPCq2ZMwBT-IdV5kxXDMbdXtWA)
… Et, avec l’outil de l’ICE (initiative citoyenne européenne), si la société civile européenne se bouge (vous, moi, eux), tous les ingrédients sont là pour que nous puissions peser de tout notre poids afin que l’Europe joue le rôle crucial qu’on est en droit d’attendre d’elle dans la négociation climatique de l’année prochaine, en novembre, la « COP21 - Paris Climat 2015 ».
Je vous remercie de votre attention, vous envoie mes salutations écologiques/istes les meilleures, et n’oubliez pas de diffuser l’info ! bit.ly/1poScpy & Facebook, twitter, etc.
Mobilisons-nous samedi pour sauver le climat, c’est notre bien commun vital.
Et par là, nous sauver nous-même. Tou-te-s ensemble !


Hélène
06 62 94 46 13

"Moving the Carbon Underground. We're talking about mobilizing the global grassroots, not as passive  observers, but as active participants, producers and conscious consumers, implementing and promoting on a mass scale, tried and true, low-tech, beneficial practices that naturally sequester enormous amounts  of atmospheric carbon in the soil.
These traditional, regenerative practices include no till organic farming, planned rotational grazing (carbon ranching), composting of organic wastes, the use of cover crops, planting trees, and preserving and restoring forests, wetlands, riparian zones, grasslands, peat bogs, and biodiversity.
As Courtney White, author of the recent book, Grass, Soil, Hope, puts it:
"  if land that is bare, degraded, tilled, or monocropped can be restored to a healthy condition, with properly functioning carbon, water, mineral, and nutrient cycles, and covered year-round with a diversity of green plants with deep roots, then the added amount of atmospheric CO2 that can be stored in the soil  is potentially high.
"Globally... soils contain about three times the amount of carbon that's stored in vegetation and twice the amount stored in the atmosphere. Since two-thirds of the earth's land mass is grassland, additional CO2 storage in the soil via better management practices, even on a small scale, could have a huge impact."
The noted food writer, Michael Pollan, in his introduction to White's book, explains the basic concepts of plant photosynthesis and the benefits of regenerative agriculture:
"Consider what happens when the sun shines on a grass plant rooted in the earth. Using that light as a catalyst, the plant takes atmospheric CO2, splits off and releases the oxygen, and synthesizes liquid carbon-sugars, basically. Some of these sugars go to feed and build the aerial portions of the plant we can see, but a large percentage of this liquid carbon-somewhere between 20 and 40 percent-travels underground, leaking out of the roots and into the soil. The roots are feeding these sugars to the soil microbes-the bacteria and fungi that inhabit the rhizosphere-in exchange for which those microbes provide various services to the plant: defense, trace minerals, access to nutrients the roots can't reach on their own. That liquid carbon has now entered the microbial ecosystem, becoming the bodies of bacteria and fungi that will in turn be eaten by other microbes in the soil food web. Now, what had been atmospheric carbon (a problem) has become soil carbon, a solution-and not just to a single problem, but to a great many problems.
Besides taking large amounts of carbon out of the air-tons of it per acre when grasslands are properly managed, according to White-that process at the same time adds to the land's fertility and its capacity to hold water. Which means more and better food for us...
This process of returning atmospheric carbon to the soil works even better when ruminants are added to the mix. Every time a calf or lamb shears a blade of grass, that plant, seeking to rebalance its "root-shoot ratio," sheds some of its roots. These are then eaten by the worms, nematodes, and microbes-digested by the soil, in effect, and so added to its bank of carbon. This is how soil is created: from the bottom up."

Ce blog est personnel, la rédaction n’est pas à l’origine de ses contenus.